Venetie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste hotel deals, nieuwtjes en aanbiedingen!

Book online or call +1 866 230 4002
Koffie bestellen buitenland

Koffie bestellen als de locals: due cappuccini, per favore!

Wanneer je over de grens een ‘caffe’ bestelt, krijg je niet altijd wat je had verwacht. Gevolg? De kampeerders en nationalisten onder ons proppen de bagage nogal eens vol met hun vertrouwde koffiemerk. Iets met de vierde en vijfde letter van het alfabet. En dat is best zonde, want het kan juist heel leuk zijn om de koffiecultuur van het ‘gastland’ te beleven. Daarom deze Koffie How To. Watch and learn.

Ristretto, espresso, cappuccino

Breng je dit jaar een bezoek aan Italië, dan weet je één ding zeker. Goede koffie op elke hoek van de straat. Tenminste, als je van sterk houdt. Want slappe koffie, daar doen Italianen niet aan. Bestel je hier un caffè, dan krijg je espresso. Wil je dat netjes doen en de barman een glimlach op zijn gezicht bezorgen dan gebruik je de volgende magische woorden:

Buongiorno, vorrei un caffè, per favore!
(Goedemorgen/goedendag, ik wil graag een espresso alstublieft)

via GIPHY

Heb jij ’s ochtends opstartproblemen en mag het wel wat heftiger? Dan bestel je een caffè doppio (dubbele espresso) of caffè ristretto (supersterke espresso met minder water). 

Wil je een “Hollandse” bak koffie, ga dan voor een caffè lungo. Hierbij loopt er extra water door de machine zodat de koffie minder sterk wordt dan een espresso. Dan is er ook nog een caffè americano, de koffie die je waarschijnlijk geen enkele Italiaan zult zien drinken (vandaar de benaming). Hier wordt achteraf nog water aan toegevoegd.

In koffieland Italië is het trouwens not done om na 11 uur ’s ochtends een cappuccino te bestellen. Italianen drinken dit alleen bij hun ontbijt. Een cappuccino na je avondeten is er bijna een doodzonde. Capiche?

via GIPHY

Bestellen en afrekenen gaat er in Italië trouwens iets anders aan toe dan in onze Nederlandse restaurants en cafés. In de meeste barretjes reken je eerst af aan de kassa en vervolgens kun je met je bonnetje de koffie halen bij de barista. Een veelgemaakte “toeristenfout” is het nuttigen van je cappuccinootje en croissantje op het terras. Voor een koffie betaal je in Italië doorgaans 1-2 euro. Ga je op het terras zitten, dan betaal je vaak drie tot vier keer zo veel. Drink je ristretto, espresso of cappuccino dus ‘al banco’ (aan de bar). Tenzij het uitzicht van het terras de euro’s waard is natuurlijk!

Even afkoelen…

In veel Mediterrane landen zoals Portugal, Spanje en Italië kun je de affogato bestellen. Een echte aanrader als het tijd is om even af te koelen. Het is een bolletje vanilleroomijs overgoten met espresso, waardoor je de smaak van ijskoffie krijgt, zonder het waterige crushed ijs.

Ben je in Vietnam, dan mag je de Cà phê đá eigenlijk niet overslaan. Deze Vietnamese ijskoffie bestaat uit een laagje gecondenseerde melk (en is dus erg zoet), cold brew koffie en ijsblokjes.

Koffie bestellen over de hele wereld

Op koffiegebied valt er natuurlijk nog veel meer te ontdekken. Met of zonder slagroom. Met melk, melkschuim of  gecondenseerde melk. Met honing, cacao of citroen. Waar bestel je wat zonder raar te worden aangekeken? Cheapflights bracht het perfect in kaart:

 

Koffie bestellen buitenland