Venetie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste hotel deals, nieuwtjes en aanbiedingen!

Book online or call +1 866 230 4002
Rome

Travel List citytrip topper: Rome in 15 highlights

Wandelend door Rome ontdek je al snel: deze stad is één groot monument. In elke straat waar je loopt, kom je opgravingen, prachtige basilieken en gezellige piazza’s tegen. Kenners van Rome zullen de drukke hotspots vermijden en eerder een uitstapje maken naar bijvoorbeeld Villa d’Este in Tivoli. Of gewoon lekker door de Romeinse straten dwalen op zoek naar de fijnste gelateria’s en pizza’s. Maar ben je nog nóóit in Rome geweest, dan mag een wandeling langs deze 15 beroemde highlights niet ontbreken. Extra voordelig naar deze fantastische stad? Bekijk dan snel alle hotelaanbiedingen!

Boek voor de fijnste ervaring je citytrip naar Rome in het voorjaar (april t/m mei) of najaar (september t/m oktober). De temperatuur kan in de zomer behoorlijk oplopen evenals het aantal toeristen dat op de foto wil met de Trevifontein, het Colosseum, de Spaanse trappen enzovoorts. Je kunt een stedentrip ook prima combineren met een vakantie in romantisch Toscane. Vanuit daar ben je met de trein in ongeveer 1,5 uur tijd in de hoofdstad.

Sint-Pietersplein

“Bedankt voor die bloemen.” Het Sint-Pietersplein stroomt rond Pasen vol met mensen die de toespraak van Paus Franciscus live willen bijwonen. Een bezoek aan Vaticaanstad hoort bij je bezoek aan Rome. Kom vroeg om te lange wachttijden voor de musea, Sixtijnse Kapel en Sint-Pietersbasiliek te vermijden. Die tip geldt overigens voor de meeste highlights, al zijn veel van de plekken ‘open’ voor publiek.  Hierdoor heb je gelukkig niet heel snel pretparktaferelen met urenlange wachtrijen.

Rome Sint-Pietersplein

Castel Sant’ Angelo

Vanuit het Sint-Pietersplein loop je recht af op de indrukwekkende Engelenburcht. Dit monument, in het Italiaans Castel Sant’ Angelo genoemd, is gebouw als mausoleum voor keizer Hadrianus.

Piazza Navona

Neem de Ponte Sant’ Angelo (Engelenbrug) over de Tiber en loop links langs de oever tot Piazza di Ponte Umberto 1. Ga daar rechts Via Giuseppe Zanardelli in, richting Piazza Navona. Natuurlijk kun je ook een willekeurige straat richting het centrum kiezen: er zijn meerdere wegen naar Rome Piazza Navona 😉

Neem hier de tijd voor een echte Italiaanse gelato. Rondom de Vierstromenfontein in deze oudste buurt van Rome vind je de perfecte plek om uitgebreid mensen te kijken.

Rome Piazza Navona

Pantheon

Het Pantheon is een van de oudste gebouwen van Rome en die sfeer ademt het ook uit. Alsof je hier terug in de tijd van de gladiatorengevechten gaat. Het gebouw dateert uit 27 v. Chr. De centrale opening in het beton, de oculus ‘het oog’, heeft een diameter van bijna 9 meter. Wanneer het regent, regent het hier daadwerkelijk naar binnen.

Piazza di Spagna

De Spaanse Trappen en Piazza di Spagna danken hun naam aan de Spaanse ambassade die aan het plein was gevestigd. Ze zijn als filmlocatie gebruikt in de film Roman Holiday met Audrey Hepburn en Gregory Peck. Wanneer je de trappen helemaal oploopt, kom je uit bij de kerk Trinità dei Monti. Wanneer je links gaat, zie je Villa Medici en het beroemde park Villa Borghese.

Villa Borghese

Vanuit Villa Borghese heb je een prachtig uitzicht op Vaticaanstad en de Sint-Pietersbasiliek. In dit park is het heerlijk vertoeven en de Romeinen komen hier graag verkoeling zoeken. Naast Villa Medici en Galleria Borghese vind je hier vele andere bezienswaardigheden zoals fonteinen en beelden. Verliefde stelletjes kunnen een roeibootje huren bij het tempeltje Tempio di Esculapio.

Rome Villa Borghese

Trevifontein

Deze grootste en bekendste fontein van Rome is met zijn 22 meter breedte en 26 meter hoogte behoorlijk indrukwekkend. Evenals de hoeveelheid munten op de bodem. Wie ooit wil terugkeren naar Rome, doet namelijk het volgende:

Sta met je rug naar de fontein, sluit je ogen, denk aan Rome en gooi met de rechterhand een munt over je linkerschouder het water in. We geven natuurlijk geen garanties, maar zelf heb ik de stad inmiddels 3 keer mogen bezoeken…

Singles met een zwak voor Italianen kunnen ook twee munten in de fontein gooien, dan ontmoet je namelijk je geliefde in de ‘Eeuwige Stad’. Drie munten zorgen voor een huwelijk of scheiding. Be careful what you wish for dus. In 2016 leverde de fontein bijna 1,5 miljoen euro op, bestemd voor goede doelen.

Een bericht gedeeld door Adnan Sopi (@s0p1) op

Monument van Victor Emanuel II

Het is nu behoorlijk ondenkbaar, maar vroeger liet men nog graag imposante monumenten, mausolea en musea bouwen. Het monument van Victor Emanuel II is gewijd aan de eerste koning van een verenigd Italië: Victor Emanuel II.

Rome Victor Emanuele

Forum Romanum en Colosseum

Eerlijk is eerlijk: voor het Forum Romanum heb je enigszins fantasie nodig. Was dit vroeger het bruisende politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van Rome, nu bestaat het vooral uit ruïnes. Maar met een goede reisgids, plattegrond en uitleg over de tempels, triomfbogen, basilieken en Curia kom je een heel eind. De wandelgangen van het Colosseum daarentegen geven een redelijk goede indruk van hoe overweldigend en groots dit geweest moet zijn.

via GIPHY

Circus Maximus en La Bocca della Verità

Circus Maximus was een groot stadion dat gebruikt werd voor wagenrennen. Nu vind je er veel zand en gras, en restanten van de tribunes. Aan de noordwestzijde kom je uit bij La Bocca della Verità. Wie zijn hand in de Mond der Waarheid steekt, kan maar beter de waarheid vertellen. Anders heb je kans dat deze eeuwenoude leugendetector je hand eraf bijt. Wie durft?

Het geheime sleutelgat van Rome

Nou ja, zo geheim is het sleutelgat op Piazza dei Cavalieri di Malta inmiddels niet meer. Vaak kun je gewoon aansluiten in de rij om erdoorheen te kijken en een foto te maken van de Sint-Pietersbasiliek door aan het einde van de bomenrij. Maar je moet het wel even weten te vinden… Via Circus Maximus kun je door de botanische tuin de weg Via di Santa Sabina nemen, die uitkomt bij het plein. Veel gluur plezier!

Trastevere en Isola Tiberina

Loop een stukje terug vanaf Piazza dei Cavalieri di Malta. Je kunt dan via Porta Portese of Ponte Palatino de wijk Trastevere binnen lopen. Misschien zat je er al een beetje op te wachten: in deze charmante wijk barst het van de culinaire adresjes. Vooral ’s avonds bruist de Romeinse wijk met de vele gezellige restaurantjes, bars en terrassen.

Liever wat verkoeling aan het water? Onder Ponte Cestio  vind je diverse eettentjes aan de Tiber. Op Tibereiland kun je je Romereis ’s zomers afsluiten met een film in de openluchtbioscoop.

Buon viaggio!